Ayam masak kicap kuah lebih
Hari ni mood nak masak ayam masak kicap. Oleh sebab ada 4 orang kanak2 dekat rumah ni hari ni, Hana buat kuah lebih. Bukan budak kecik je kalau nak makan lauk kicap ni nak kuah banyak,orang besar pun sama. Boleh buat gaduh kalau kuah tak ada. Hahaha..
Bahan- bahan yang Hana pakai simple je.
*Lada putih
*Ketumbar
*Jintan
*Halia(sebesar Ibu jari)
*Bawang putih& bawang merah
*Serai
Semua di atas Hana tumbuk pakai lesung. Kuantiti, Hana agak2 je. Dulu masa mak suruh tolong tumbuk untuk masak kicap, sikit2 tanya "banyak ni cukup tak mak" sampai lah siap.
Masa tumis bahan2 yang dah di tumbuk tu, masukkan sekali bunga lawang&kulit kayu manis. Ayam tu pastikan dah di goreng separuh masak sebelom masukkan dalam tumis tu ye. Dah masukkan ayam, letak kicap pekat sikit je,kalau banyak nanti pahit. Tambah air, kicap manis & gula.
Akhir sekali, bancuh air asam jawa sejemput, masukkan . Masak sampai mendidih & kuah kicap sebati dengan ayam.
*P/s : Hana tak masukkan garam sebab masa goreng ayam tu dah letak garam, takut termasin sangat. Kalau kurang masin,boleh je tambah garam.
Cara Hana masak tu macam tak ikut law memasak. Hahaha. Jreng ..jreng.. jreng.. ok settle. Makan.....
Comments
Post a Comment